MAGICPHOTOWORLD.COM

Gezondheid > gezond blijven tijdens de reis

Huis en Haard Werk Gezondheid
Reisdocumenten Geldzaken Uitrusting
Multimedia Verzekeren Links
Wij wilden het risico om ziek te worden op reis zo veel mogelijk beperken. Daarom namen we alle voorzorgsmaatregelen die binnen onze mogelijkheden lagen:

Het is verstandig om minimaal een half jaar voor gepland vertrek bij een instantie langs te gaan die je goed kan adviseren betreffende de gezondheidsrisico’s tijdens je reis en wat er tegen te doen. Voorbeelden van instanties zijn GGD, huisarts, Reisdokter, Tropencentrum en Travel Clinic. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de benodigde consulten, vaccinaties en malariatabletten geheel of gedeeltelijk. Soms moet je daarvoor je prikken halen bij een instantie met wie zij een contract hebben. In deze lijst kun je kijken hoeveel jouw verzekering of andere vergoeden. Mocht jouw verzekering niets of weinig vergoeden dan loont het misschien om een andere verzekering te nemen, zoals wij uiteindelijk ook hebben gedaan, na helaas eerst te veel te hebben betaald. Anders is het zaak om goed rond te shoppen waar de kosten het laagst zijn, er is nogal wat verschil.

pleisters

Voor de werelddelen die wij bezocht hebben (Azië en Midden Oosten) vonden wij, na uitgebreid advies te hebben ingewonnen, de volgende vaccinaties nodig: (let op: wij zijn geen artsen, maar hebben informatie ingewonnen bij instanties die daarvoor bevoegd zijn, elk mens en elke reis is verschillend, dus laat je altijd goed informeren)

DTP 1 injectie 10 tot 15 jaar bescherming
Hepatitis A 2 injecties 25 jaar bescherming (informatie uit 2006)
Hepatitis B 3 injecties levenslange bescherming
Buiktyfus 1 injectie 3 jaar bescherming
Na de serie Hepatitis B injecties hebben wij een Titertest laten doen, om te bepalen of ons lichaam genoeg anti-stoffen had aangemaakt. Bij een klein deel van de mensen zijn namelijk meer dan 3 injecties nodig om voldoende anti-stoffen op te bouwen en ben je dus nog niet voldoende beschermd na de eerste 3. We moesten wel zelf om zo’n test vragen, want ze vonden het niet zo heel belangrijk om dit te weten, aangezien we niet in de gezondheidszorg werken. Tsja… wij vonden het toch wel belangrijk om te weten of we onze Eurootjes voor niks hadden uitgegeven!

Ook kun je overwegen om je tegen TBC te laten inenten, maar bij veel andere reizigers lazen we op de website dat deze prik onvoldoende beschermt en dat je een zwerende wond krijgt op de plek van de prik, die later een litteken achterlaat. Wij hebben daarom besloten om dat rondje dan maar over te slaan en alleen een Mantoux test te doen voor vertrek en ook weer bij thuiskomst. Op die manier kan vastgesteld worden of je TBC hebt opgelopen en aangezien de ziekte meestal geleidelijk verloopt kunnen we dan altijd nog maatregelen nemen als we tóch TBC hebben opgelopen.

vaccinatiepaspoortenTijdens één van de vele priksessies lieten we een cholera stempel in ons vaccinatiepaspoort zetten. Voor sommige landen schijnt dit een vereiste te zijn om door te mogen reizen, hoewel ze ons er tijdens onze reis niet één keer naar gevraagd hebben.

In verschillende landen in Azië dachten wij malaria-tabletten te moeten slikken. We hebben na uitgebreid advies bij Meditel, waar álle malaria-medicatie én vaccinaties vergoed worden als je een verzekering van Achmea hebt, twee soorten meegekregen: Malarone en Paludrine. Bij de apotheek hebben we gedetailleerde kaartjes gehaald, waarop we precies konden zien wanneer we wat moesten slikken en waar we alleen maar flink hoefden te smeren met DEET.
Bij aankomst in Zuid-Oost Azië bleek het echter met die muggen nogal mee te vallen. We zagen er nauwelijks één. Toch zijn we braaf begonnen met slikken van de voorgeschreven pillen, maar nadat de muggen wegbleven en we ons plotseling misselijk gingen voelen tijdens busritten zijn we er net zo snel weer mee gestopt. We besloten dat alert zijn op muggen en smeren indien nodig eerst ook voldoende waren. Tijdens de hele reis hebben we eigenlijk nauwelijks muggen gezien, maar dat had er wellicht mee te maken dat we steeds in het droge seizoen in de risicolanden waren. Alleen in India hadden we 's nachts wel eens last van muggen en daar hebben we dan ook onder onze (geïmpregneerde) klamboe geslapen. (let op: het was ónze beslissing om geen malariatabletten te slikken en andere maatregelen te nemen. Zorg zelf dat je je eigen inlichtingen inwint bij de instanties die daarvoor bevoegd zijn!)

Op de Gezond op Reis-website kun je nagaan welke gezondheidsrisico’s in de landen gelden waar jij heen wil. Ook kun je meer lezen over hoe je al die enge ziektes kunt krijgen en met wat voor symptomen ze gepaard gaan.

Er zijn nog tal van andere ziektes die je onderweg kunt oplopen, variërend van reizigersdiarree tot knokkelkoorts en Bilharzia. Wij troffen onze voorzorgsmaatregelen in de vorm van:

  • Handjes wassen na het plassen. (en voor het eten, en regelmatig een keer gedurende de dag)
  • Geen eten kopen bij onfris uitziende stalletjes en op plekken waar het niet druk is.
  • Geen Westers eten bestellen waar weinig Westerlingen zijn, in verband met het al maanden in een tig-keer ontdooide vriezer bewaarde stukje vlees.
  • Niet in stilstaand water zwemmen.
  • Geen ijsblokjes in ons drinken en geen sla of ijs bestellen en flessenwater drinken met een verzegelde dop.
  • Regelmatig controleren op teken.
  • Slippers aan in onfris uitziende douches.
  • Bedekkende kleding dragen en slapen onder een klamboe of met de airco aan op plekken waar veel muggen zijn.
  • Ook hier kunnen wij weer melden: No Risk, No Fun. Maar we vinden het wel belangrijk om de Risk zoveel mogelijk te beperken.